Homepage

Centre of expertise Urban Vitality

Urban Vitality: Alles voor een gezonde stad

Amsterdam bruist. Al eeuwen. En dat houden we graag zo. Daarom onderzoekt de HvA onder de naam Urban Vitality hoe het stadsbewoners kan helpen vitaal te zijn, te worden of te blijven. Heel concreet, in wijken, op scholen en bij sportverenigingen.
Wat we ook doen, we doen het dicht bij de bewoners; vraaggericht, actief en preventief. Ons uitgangspunt is altijd het dagelijkse leven van Amsterdammers en hoe de kwaliteit daarvan omhoog kan. Wij doen alles voor een gezonde stad. Zo vragen we ons af welke zorg na een ziekenhuisopname het best is bij het herstel van oudere hartpatiënten, of mensen tijdens hun revalidatie thuis genoeg oefenen en voldoende eiwitten binnen krijgen en hoe we wijken begaanbaar houden voor ouderen. Maar ook onderzoeken we hoe een app kan helpen kinderen met overgewicht meer te laten bewegen.

Van Topzorg naar Topsport

Ook al is er tegenwoordig veel aandacht voor gezondheid, sport en voeding, er is een groeiende groep Amsterdammers die te weinig beweegt en ongezond eet. Voor die kwetsbare groepen (75-plussers, kinderen en lager opgeleiden – en vooral in wijken als Nieuw-West en Zuidoost) bedenken wij samen met inwoners oplossingen. Urban Vitality richt zich echter niet alleen op herstel: het gaat vooral ook om ‘beter worden’ en de lat ligt hoog. Het onderzoek reikt van topzorg naar topsport. Zo ontwikkelen en testen onze onderzoekers en studenten een wetenschappelijk onderbouwde oefenmethode die de kwaliteit verhoogt van de dagelijkse trainingen van topsporters, beroepsmusici, professionele dansers en ernstig zieke patiënten op de Intensive Care.

Kruisbestuiving

Onderzoekers, docenten, studenten en het werkveld staan doorlopend met elkaar in contact, houden elkaar scherp en versterken elkaar. Onderzoekteams trekken bij voorkeur op met andere disciplines én met andere partijen die werken aan de gezondheid van Amsterdammers, zoals het Amsterdam UMC, zorgcentra, sportinstellingen en migrantenvertegenwoordigers. Of met partijen die bij het onderzoek (of bij de oplossingen) kunnen aanhaken, zoals ondernemers uit de typisch Amsterdamse creatieve, ICT- of foodsector. De uitkomsten van het onderzoek brengen we onder in een expertisecentrum, waar iedereen, van binnen en buiten, relevante informatie kan halen én mag toevoegen. Zo ontwikkelen we met elkaar de allerbeste ideeën voor de stad en het welzijn van haar bewoners; toekomst- en praktijkgericht. Kruisbestuiving is daarbij het codewoord. Want, zo weten we, daaruit komen de mooiste oplossingen voort, waarvan iedereen beter wordt.

Leren van elkaar

Daarnaast gebruiken onze docenten de uitkomsten van het onderzoek weer in hun onderwijs. Onze studenten brengen we een onderzoekende basishouding en praktijkgerichtheid en ondernemerschap bij, zodat ze na hun afstuderen direct hun steentje kunnen bijdragen aan een gezonde stad. Ze leren meebuigen met de permanente veranderingen, aanhaken bij maatschappelijk relevante ontwikkelingen, samenwerken met andere disciplines en daarvan te leren, openstaan voor nieuwe geluiden, nieuwe inzichten en nieuwe werkwijzen. We leren ze altijd te kijken waar het beter kan. En creatieve oplossingen te bedenken.

Ambities

Onze ambities reiken ver. De combinatie van praktijkonderzoek en toekomstgericht onderwijs moet ertoe leiden dat we binnen afzienbare tijd dé autoriteit zijn op het gebied van grootstedelijke vitaliteit; een gids voor Amsterdam en andere grote steden. In Nederland én daarbuiten.

Over ons

LandNetherlands
ProvincieNoord-Holland
Onderwijssectorhbo
SectorLife Sciences & Health
Zorg & Welzijn
Maatschappelijke uitdagingen (MMIP)G&Z - MMIP Centrale missie - langer gezond
G&Z - MMIP Missie I - leefstijl en leefomgeving
G&Z - MMIP Missie II - zorg in de leefomgeving
G&Z - MMIP Missie III - mensen met chronische ziekten doen meer mee
G&Z - MMIP Missie IV - kwaliteit van leven van mensen met dementie
Aandachtsgebieden(Praktijkgericht) onderzoek
Faciliteiten en labs
Innovatie van de beroepspraktijk
Leven lang ontwikkelen
Netwerkvorming
Type samenwerkingCentre of expertise
Startjaar2020
Telefoon06-18592740
E-mailadresb.j.c.van.don@hva.nl
Lead partnerHogeschool van Amsterdam
ProjectleiderBirgitte van Don
06-18592740
b.j.c.van.don@hva.nl

Partners

Amsterdam UMC, locatie AMCAmsterdam UMC, locatie VUmc
Antoni van LeeuwenhoekBen Sajet Centrum
De Zorgcirkel (GRZ plus)Gemeente Amsterdam, GGD
Gemeente Amsterdam, Sport & BosOmring (GRZ plus)
RIVMReade revalidatie
Sarphati AmsterdamTopsport Amsterdam
Vrije Universiteit

Werken samen met de volgende samenwerkingsverbanden

Centre of Expertise for Creative Innovation

Informatie toevoegen?

Is dit jouw PPS/initiatief en wil je iets toevoegen of wijzigen? Vul dan dit formulier in.