Het verlies aan biodiversiteit is wereldwijd een grotere bedreiging dan de stikstofcrisis. Er wordt dan ook op allerlei gebied beleid ontwikkeld om de biodiversiteit te behouden en weer te herstellen. Om echt impact te creëren is het echter nodig om gebiedsgericht samen te werken met onderwijs, bedrijfsleven en overheid, waarbij we natuurherstel koppelen aan andere maatschappelijke uitdagingen en we ook dit vertaald krijgen binnen de beroepen die hier aan bij kunnen dragen.
In BUS-GoCircular wordt het vakmanschap voor circulairverduurzamen van de gebouwde omgeving in kaart gebracht aan de hand van de volgende principes uit het Key Elements for the Circular Economy framework: Key Elements for the Circular Economy framework.
CoECI zet creativiteit (kunst, media, design, technologie) in bij het vormgeven van de grote maatschappelijke transities. Via onze methoden, strategieën, producten en diensten willen we burgers een handelingsperspectief bieden in de door digitalisering veranderende samenleving.
Kennis op het gebied van circulariteit en duurzaamheid komt samen in het Centre of Expertise for Sustainable & Circular Transitions. .
Kenniscentrum Mission Zero heeft een duidelijke missie: een economie realiseren die draait op duurzame energie en herbruikbare grondstoffen en materialen.
Werken aan een duurzame en slimme stad, waar mensen gezond en veilig samen kunnen leven.
Het Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing wil aan de hand van vraaggestuurd onderzoek bijdragen aan het verduurzamen van voortbrengingsprocessen van producten en diensten. .
De alliantie Chemelot Circular Hub is ervan overtuigd dat dit dé plek in Europa is, waar de transitie naar het gebruik van circulaire grondstoffen succesvol zal zijn. Het is de uitkomst van het Interbestuurlijk Programma, waarmee een belangrijke basis wordt gelegd voor de circulaire samenleving en de toekomst van volgende generaties.
In CIRCOLLAB identificeren de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Hogeschool Windesheim en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten samen met 32 partners welke technologische, sociale, economische en creatieve innovaties in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) nodig zijn om de circulaire transitie in een stroomversnelling te brengen. Deze versnelling realiseren we door interdisciplinair praktijkgericht onderzoek om innovaties door te ontwikkelen en op te schalen, en kennis te delen rondom circulair denken en doen, samenwerken, menselijk kapitaal en ondernemen.
De Circulaire Regionale Economie is de toekomst. Vakmensen moeten meer in hun mars hebben dan alleen vakkennis en -vaardigheden. De PPS Circulaire Regionale Economie gaat werken aan een practoraat, circulariteit in het curriculum, een keuzedeel Duurzaamheid en een regionale doorlopende leerlijn om ROC-studenten op deze toekomstige circulaire economie voor te bereiden. .
De regio, die zich typeert als een mkb-regio, heeft behoefte aan werknemers die mee veranderen met nieuwe ontwikkelingen, multi-inzetbaar zijn en beschikken over 21st century skills.
De Metropoolregio Amsterdam wil in 2050 klimaatneutraal, circulair en klimaatbestendig zijn. Bij het Centre of Expertise (CoE) City Net Zero dragen we hieraan bij met partners uit onderzoek, onderwijs, overheid en bedrijven.
Het CIV NDSM is een samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en het bedrijfsleven dat tot doel heeft een duurzame (circulaire), lerende, innovatieve gemeenschap te creëren op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord.
Versterken van de economische en maatschappelijke positie van de moderne chemie en materialenontwikkeling en voortrekkersrol in de human capital agenda voor de (EU)regio in de transitie naar een circulaire economie.
Het HAN BioCentre is een expertisecentrum voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. Samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen voeren onderzoekers praktijkgericht onderzoek uit binnen de thema's biobased economy (bioraffinage en fermentatie), drug discovery en data science / bio-informatica. .
Bij Centre of Expertise (CoE) HRTech werken studenten, docenten en onderzoekers van Hogeschool Rotterdam – vanuit verschillende vakgebieden – samen met ondernemers aan de aanpak van grote maatschappelijke vraagstukken als klimaatadaptatie, energietransitie, circulaire economie en digitalisering. Dit doen we met praktijkgericht onderzoek en projecten rond technische innovaties. De ontwikkelde kennis wordt breed gedeeld, toegepast in de stad en haven van Rotterdam én gebruikt om ons techniekonderwijs te vernieuwen. Ook hebben we op de campus van RDM Rotterdam een leerwerkomgeving ingericht – met allerlei labs en werkplaatsen – die lijkt op de praktijk, en maken we jongeren enthousiast voor een techniekstudie.
De afgelopen decennia is de land- en tuinbouw sterk gericht geweest op kostenverlaging en productieverhoging. Door de snelle professionalisering en inzet van steeds geavanceerdere machines, een toenemend gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en krachtvoer is er een drastische kostenverlaging en productieverhoging gerealiseerd. Deze ontwikkeling in Nederland is ten koste gegaan van biodiversiteit, het milieu, kwaliteit van drinkwater en de aantrekkelijkheid van het landschap. In de loop van de tijd is ook door de verstedelijking en de afname van de agrarische beroepsbevolking een ruime afstand ontstaan tussen boeren en burgers.
De Circulaire Sprong is een consortium van (mkb)-intermediairs, kennisinstellingen en overheden met als doel een praktijkonderzoekgerichte bijdrage te leveren aan de (industriële) circulaire transitie.
Dockwize is er voor degene die vernieuwt. Voor wie uitziet naar een volgende stap. Wij bieden programma’s aan voor studenten, startups en innovators. Zorgen voor huisvesting, een thuisbasis van waaruit (jonge) ondernemers kunnen groeien. We organiseren events om het netwerk te verbinden en te versterken. We kennen de snelste weg naar financiering en zien onderzoek en onderwijs als een hulpmiddel bij vooruitgang. We versnellen in de route naar innovatie en vernieuwing, met name in de transities rondom, voedsel, water en energie. Daadkrachtig en in verbinding met onze partners. Directe impact op het Zeeuwse innovatievermogen en de Zeeuwse economie, voelbaar en zichtbaar. Als regisserende aanjager in het innovatieve ecosysteem van Zeeland.
Dutch Circular Polymer Valley is een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Regio Zwolle. Samen met ondernemers stimuleren wij innovaties en samenwerking om het aandeel gerecycled kunststof materiaal te laten stijgen. Ons doel is om een circulaire, toekomstbestendige en concurrerende kunststofsector te realiseren.
Flevoland Circulair in Denken en Doen gaat aan de slag met de ‘Circulaire transitie van het bedrijfsleven en de gebouwde omgeving.’ Voor de ontwikkeling van de arbeidsmarkt naar circulariteit zijn algemene circulaire competenties van belang. De circular skills zijn om deze reden een onderdeel van het programma Circulaire Regionale Economie. Deze skills zijn onderdeel van alle opleidingen binnen het ROC van Flevoland en kunnen d.m.v. het consortium ingevoerd worden via Talentontwikkeling met wetenschap en techniek) in de kinderopvang en PO. De beroepen kennen hun eigen invulling van circulair denken en doen. Dit consortium zorgt ervoor ook de vak specifieke competenties voor de vliegtuig industrie, de bouw en handel en ondernemen een goede plaats krijgen. .
G-rond (Groningen Rond) is een uniek programma op initiatief van het Alfa-college om de circulaire economie in het Noorden aan te jagen vanuit de creatieve en maakindustrie. Dit doet G-rond in samenwerking met 26 bedrijvenpartners, provincie, gemeente, Noorderpoort en Hanzehogeschool.
Green PAC is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten. Green PAC initieert en faciliteert ‘businessdriven‘ kennisontwikkeling.
Binnen Green PAC wordt toegepast onderzoek gedaan, kennis ontwikkeld en worden (versnelde) innovaties gerealiseerd door een unieke samenwerking tussen hogescholen, universiteiten en bedrijven in de kunststofindustrie. .
WE ARE GREENWISE
Greenwise Campus is hét regionale kennisknooppunt. Hier komen kennis, onderwijs en bedrijvigheid samen en geven richting aan een slimme en duurzame toekomst voor een vitale regio. Dat doen zij vanuit één gezamenlijke innovatieagenda en op verschillende aantrekkelijke hybride omgevingen in de regio. Greenwise Campus is een initiatief van NHL Stenden, Drenthe College, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Drenthe en gemeente Emmen. En is één van de voorbeeldprojecten van Universiteit van het Noorden.
Het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie heeft de ambitie om het kenniscentrum voor de circulaire economie en energietransitie in Noord-Brabant en Zuid-Nederland te zijn.
Nederland staat op een kantelpunt. De transities die al in gang zijn gezet, bijvoorbeeld naar een circulaire en energieneutrale samenleving in 2050, moeten versneld worden als we deze doelen willen bereiken. Met het Talent Program Leadership for the Circular Transition (LCT) dienen we het doel van een circulair en energieneutraal Nederland op verschillende manieren.
Steeds meer bedrijven onderkennen dat de huidige manier van produceren en consumeren op de langere termijn onhoudbaar is. Circulaire economie biedt een nieuw perspectief op het verantwoorder en succesvol ondernemen. Het lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie heeft als doel vraagstukken bespreekbaar te maken voor zowel het onderwijs als voor alle organisaties in de regio Zwolle, om zo als kennisplatform bij te dragen aan de overgang naar een circulaire economie. De focus is om de groeiende circulaire werkelijkheid voor meer bedrijven versneld toegankelijk te maken.
Het project MKB Circular Workspace, een initiatief van adviesbureaus KplusV, Preneurz, met partners CoE City Net Zero, InHolland en het ROC van Amsterdam en Flevoland. Doel is het mkb in Noord-Holland te koppelen aan studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Hogeschool InHolland. Het CoE treedt hierbij op als matchmaker: de netwerkorganisatie verbindt vraagstukken uit het werkveld met het onderwijs bij de HvA.
De materialen- en energietransitie is een grote uitdaging, maar wij zijn positief gestemd over de toekomst. Wij zien en pakken kansen om te versnellen. Samen!
.
NICE wil bijdragen aan de groei van de innovatiecapaciteit voor een circulaire economie in Noord-Nederland aan de hand van jong talent. Dat doen we door bedrijven, overheden en initiatiefnemers uit het Noorden een plek te bieden om potentiële business cases in de praktijk te delen met onze Junior Medewerkers; samen al doende leren.
Praktijk- & Innovatiecentrum Circulaire Economie, zeg maar PRICE. Wij zijn hét circulaire actielab voor Flevolandse doeners. Ondernemers, studenten, docenten, bewoners en overheid – al deze mensen brengen we samen om de nieuwe economie werkelijkheid te maken. Nieuwe economie? Ja, een economie waarin we verder kijken dan geld verdienen.
In Friesland hebben we een droom. Samen bouwen we aan een duurzame, circulaire wereld. Overal zijn initiatieven te vinden van mensen die verder kijken dan de dag van vandaag en die zorg dragen voor zichzelf, anderen en de aarde.
SPARK stimuleert deze beweging in het onderwijs. Bekijk de Eregalerij om te zien wat er al gebeurt en sluit aan door ook jouw initiatief toe te voegen!.
In de PPS Stedelijke Vergroening werkt Curio samen met de gemeente Brede en het regionale bedrijven aan het kwantitatieve en het kwalitatieve arbeidsmarktvraagstuk van de regionale groensector, om zo voldoende en kwalitatief goed opgeleid groenpersoneel te creëren voor de stedelijke groentransitie. .
In het Sustainability Skills programma werken beroepsonderwijs, bedrijfsleven, overheden en aanjagers in verschillende regio’s aan de ontwikkeling van duurzame vaardigheden. Deze vaardigheden zijn nodig om te werken aan lokale duurzaamheidstransities. In de regionale initiatieven brengen ze samen in kaart welke vaardigheden er nu en in de toekomst nodig zijn. Ook ontwikkelen ze praktische oplossingen zodat studenten in het beroepsonderwijs en werknemers in de praktijk die vaardigheden kunnen verwerven.
Studenten Pedagogisch medewerker en Onderwijsassistenten worden in dit project geschoold in onderzoekend leren, zodat zij in staat zijn om tijdens hun stage bij basisscholen en in de kinderopvang in het kader van Wetenschap & Technologie activiteiten te organiseren.
Circulaire Economie, 3D Techniek en Smart Industry.
De scope van het Vakcentrum is de gebouwde omgeving. Dit betekent dat het Vakcentrum zich voornamelijk richt op de infrastructuur en woningen utiliteitsbouw. .
Vereniging Circulair Friesland draait om circulair en duurzaam ondernemen en is vastbesloten om van Friesland de meest circulaire regio in 2025 te maken. Fryslân is ambitieus op weg naar dit doel. Dit betekent: niet praten, maar vooral dóen. Aan deze ambitie werken we ieder voor zich én samen. Omdat dat sterker is. Daarvoor is de vereniging.