Groene Hotspot Tuin en Landschap

In deze publieke-private samenwerking (PPS) slaan in regio Rijk van Nijmegen, Koninklijke VHG en Yuverta mbo Nijmegen samen met ruim 60 bedrijven in de groensector de handen ineen om in co-creatie het zich sterk ontwikkelende ambacht van hovenier, aan te leren aan een groeiende doelgroep van jongeren, zij-instromers en om- her en bijscholers. De groensector is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Groen is niet langer alleen maar decoratie, maar draagt bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit, de gezondheid van mensen en de circulaire economie. Groene kennis (van levend groen, kringlopen en ecosystemen) is cruciaal voor de groene transitieopgaves die voor ons liggen, ook in niet-traditioneel-groene sectoren (zoals bouw, energie, gezondheid en water).Dit betekent een fundamentele herpositionering van het groene onderwijs. De groensector groeit explosief. Het arbeidsmarktprobleem wordt alleen maar groter, terwijl de traditionele instroom uit het mbo daalt. Dat vraagt om een nieuwe kijk op de instroom in het mbo onderwijs.

In 2015 startte een unieke samenwerking tussen branchevereniging Koninklijke VHG, de regionale groenbedrijven en het onderwijs. In 2017 ontstond hieruit de eerste groene Hotspot. Een Groene Hotspot is een regionaal samenwerkingsverband met als kern een mbo onderwijslocatie, met daar omheen de regionale samenwerkingspartners. In het samenwerkingsverband werken daar onderwijs en bedrijfsleven op gelijk niveau samen aan goed en aantrekkelijk groen beroepsonderwijs voor de sector. Inmiddels zijn er in diverse regio’s in Nederland dit soort Groene Hotspots actief.

Yuverta Nijmegen is een voorbeeld van zo’n Groene Hotspot. VHG, een groot aantal bedrijven in de regio Nijmegen en Yuverta Nijmegen werken hierin al een aantal jaren samen, met mooie resultaten. Zowel mbo Yuverta Nijmegen als de VHG willen de hotspot in Nijmegen dan ook graag verder professionaliseren en verduurzamen.

Het samenwerkingsverband heeft om de ambities te realiseren de volgende doelstellingen: • doorontwikkeling van de Groene Hotspot Tuin en landschap Rijk van Nijmegen; • innovatie van het groene onderwijs tuin en landschap in een compleet en state of the art BOL, BBL en LLO aanbod; • professionalisering van docenten, hybride docenten en begeleiders/instructeurs vanuit bedrijfsleven om de innovatie van het groene onderwijs in de sector Tuin en landschap te realiseren; • imagoverbetering van het beroep van hovenier en bevordering van de instroom in hoveniersopleidingen en -beroepen.

 

Over ons

LandNetherlands
ProvincieUtrecht
Type samenwerkingMbo-initiatief
Onderwijssectormbo
vmbo
SectorTuinbouw & Uitgangsmaterialen
AandachtsgebiedenInnovatie van de beroepspraktijk
Leven lang ontwikkelen
Verbeteren van het onderwijs
Startjaar2023
Contact:M.C.L. Loeffen-Klunder
E-mailadresm.klunder@yuverta.nl

Partners

B&C TuinprojectenBT Hoveniers
Bart Rovers HoveniersBessels Green
Betuws Planten CentrumBiljoen Groen & Liemers Hendriks
BuitenkansDanny Keijsers Vijverecologie
De Enk Groen en GolfDe Groene Wereld
De Groot Hoveniers De Hoog Hoveniers
De Overhaag De Tuinen van Appeltern
Deco-TuinenDen Engelse
Doeleman Buiteninrichters BVDonkergroen BV
Dutch Quality Gardens 't HofkeEdwin Melis Tuintechniek
Excellent TuinenGeknipt voor uw tuin
Gessel Groen BVGreendex
GroenmeesterGuus Kanters hoveniers
Het RullenHoveniersbedrijf De Paashoef
Hoveniersbedrijf Frank VlemmixHoveniersbedrijf Kapaan
Hoveniersbedrijf SchotmanJaap Sterk Exteriors
Janko Horsten groen en grondwerkJonkers Hoveniers
Jos Kanters GroenvoorzienersLaheij Hoveniers
MH HoveniersMiggiels van Amstel
MobilaneNL Greenlabel
Roelofs Tuinen en PlantenRuinard hoveniers
Schouten HoveniersSiebers Tuinprojecten
Simon Booltink Tuin en StraatwerkenStichting Gemeenschappelijke Opleidingsactiviteiten in de Groenvoorziening in de Regio Zuid-Nederland (TRI)
TUIN element BVVGL Groen
VHGVan Ooijens hoveniers
Van Schadewijk HoveniersVan Venrooij tuinen
VeldentuinVerheijen Hoveniers
Wilco Hubers Tuinaanleg- en onderhoudYuverta
Yuverta vmbo Nijmegenvan Rijbroek Hoveniers BV

Informatie toevoegen?

Is dit jouw PPS/initiatief en wil je iets toevoegen of wijzigen? Vul dan dit formulier in.

Partners
Vestigingen