(scale-up) RIF Houttechniek

De houttechniek is een sector die hard groeit in Nederland. Dit komt door de woningbouwopgave en de noodzaak voor het verduurzamen van woningen. Ook de stikstofproblematiek beperkt de voortgang van de woningbouw. De toepassing van hout als bouwmateriaal biedt een veelbelovende uitkomst voor toekomstbestendig en duurzaam bouwen.

Deze ontwikkelingen zorgen voor een groeiende vraag naar vakmensen in de houttechniek. Tussen 2021 en 2026 zijn er ongeveer 4.000 nieuwe arbeidskrachten nodig voor uitbreiding en 1.500 voor vervanging. Ook ontstaan er veranderingen door digitalisering en automatisering in de houttechniek. Nieuwe kennis en vaardigheden van mensen zijn nodig op de werkvloer.

Binnen het RIF project Industrieel Produceren met Hout (20217-2021) is de afgelopen jaren een sterk consortium gebouwd, waarin de houtsector is verenigd. Gezamenlijk voelen zij de urgentie om het aantal goed geschoolde arbeidskrachten in de houttechniek te laten groeien en hiermee de woningbouw te kunnen verduurzamen en versnellen. Hiervoor dienen zij een aanvraag in bij het Regionaal Investeringsfonds om op te schalen.

De PPS wil aandacht besteden aan vier programmalijnen om de groei in de houttechniek waar te maken. Programmalijn 1 Werving: We besteden als sector landelijk aandacht aan het vergroten van de instroom. Hiervoor werken we aan de bekendheid van de houttechniek en zetten we wervingsactiviteiten op voor specifieke doelgroepen.

Programmalijn 2 Onderwijsontwikkeling: We zorgen dat het onderwijs actueel is en aansluit bij de behoeften van de bedrijven in de sector. Hiervoor ontwikkelen we onderwijs op de thema's digitalisering, duurzaamheid en prefabricage. Daarnaast ontwikkelen we onderwijs dat specifiek gericht is op nieuwe doelgroepen in de sector.

Programmalijn 3 Duurzame samenwerking: Zowel onderwijsinstellingen als samenwerkingsverbanden dragen bij aan de werving en opleiding van personeel in de houttechniek. Om elkaar te versterken bouwen we aan een duurzame samenwerking tussen deze partijen over heel het land.

Programmalijn 4 Professionalisering: We focussen op het verhogen van de landelijke onderwijskwaliteit door bij te dragen aan professionalisering van docenten en praktijkopleiders bij meerdere mbo-instellingen, samenwerkingsverbanden en bedrijven. Daarnaast richten we een practoraat in voor duurzaam innoveren met hout.

Over ons

ProvincieZuid-Holland
Type samenwerkingMbo-initiatief
Onderwijssectormbo
SectorBouw
High Tech Systems & Materialen
Ondernemerschap & Economie
AandachtsgebiedenInnovatie van de beroepspraktijk
Leven lang ontwikkelen
Netwerkvorming
Verbeteren van het onderwijs
Startjaar2023
Contact:J.M. Bos
E-mailadresj.bos@hmcollege.nl

Partners

Adriaan van Erk Timmerfabriek B.V.BosMti Opleidingen BV
Bouwmensen Gelderland Oost B.V.Brandhof De Meern B.V.
De Groot Vroomshoop B.V.De Lange Houttechniek B.V.
Deltion CollegeHoogland Kozijnen B.V.
Houtbouw 't Zand B.V.Houtindustrie Amersfoort B.V.
Lambert Kozijnen B.V.Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie
Stichting Hout- en MeubileringscollegeStichting ROC Summa College
Stichting Samenwerkingsverband Houtindustrie Midden NederlandStichting Sociaal en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie
Technopark Personeelsdiensten BVTimmer- en Aannemingsbedrijf De Vries B.V.
Timmerfabriek De Kievit Ridderkerk B.V. Timmerfabriek De Mol B.V.
Timmerfabriek Frank van Roij B.V.Van den Oudenrijn B.V.
Veerman De Rijp B.V.Verenigd Opleidingsbedrijf RTC Bouw
Verweij Houttechniek

Informatie toevoegen?

Is dit jouw PPS/initiatief en wil je iets toevoegen of wijzigen? Vul dan dit formulier in.

Partners
Vestigingen